Όλα για το μασάζ

Σύντομη ιστορία του μασάζ

Το μασάζ μπορεί να είναι η παλαιότερη και απλούστερη μορφή ιατρικής φροντίδας. Οι αιγυπτιακές ζωγραφιές τάφων δείχνουν ανθρώπους να τους κάνουν μασάζ. Το μασάζ ασκείται συνεχώς από την αρχαιότητα στους ανατολικούς πολιτισμούς. Ήταν μια από τις κύριες μεθόδους ανακούφισης του πόνου για Έλληνες και Ρωμαίους γιατρούς. Λέγεται ότι στον Ιούλιο Καίσαρα γινόταν καθημερινό μασάζ για τη θεραπεία της νευραλγίας (νευραλγία). Τον 5ο αιώνα π.Χ., ο πατέρας της δυτικής ιατρικής μασάζ στο σπίτι , ο Ιπποκράτης έγραψε στο βιβλίο The Physician Must Be Experienced In Many Things, «αλλά σίγουρα στο τρίψιμο… γιατί το τρίψιμο μπορεί να δέσει μια άρθρωση που είναι πολύ χαλαρή και να χαλαρώσει μια άρθρωση που είναι πολύ άκαμπτο».

Το μασάζ έχασε λίγη από την αξία και το κύρος του με την δυσάρεστη εικόνα που δημιούργησαν οι «αίθουσες μασάζ». Αυτή η εικόνα ξεθωριάζει καθώς οι άνθρωποι κατανοούν ότι το μασάζ μπορεί να ανακουφίσει τις ασθένειες καθώς και να βοηθήσει στη χαλάρωση. Καθώς περισσότεροι άνθρωποι μαθαίνουν για τα οφέλη του μασάζ και τη σχέση του με την ασθένεια, τόσο πιο αποδεκτό θα γίνεται.

Το μασάζ χρησιμοποιείται πλέον σε μονάδες εντατικής θεραπείας, για παιδιά, ηλικιωμένους, βρέφη σε θερμοκοιτίδες και ασθενείς με καρκίνο, AIDS, εμφράγματα ή εγκεφαλικά. Τα περισσότερα αμερικανικά ξενώνες διαθέτουν κάποιο είδος θεραπείας για το σώμα, και προσφέρεται συχνά σε κέντρα υγείας, κλινικές θεραπείας φαρμάκων και κλινικές πόνου.

Κοινοί τύποι μασάζ

Οι θεραπευτές μασάζ μπορούν να ειδικεύονται σε περισσότερους από 80 διαφορετικούς τύπους μασάζ, που ονομάζονται modalities. Το σουηδικό μασάζ, το βαθύ μασάζ ιστών, η ρεφλεξολογία, ο βελονισμός (παρόμοιος με τον βελονισμό αλλά χωρίς βελόνες), το αθλητικό μασάζ και το νευρομυϊκό μασάζ είναι μερικές μόνο από τις πολλές προσεγγίσεις στη θεραπεία μασάζ. Οι περισσότεροι θεραπευτές μασάζ ειδικεύονται σε διάφορες μεθόδους, οι οποίες απαιτούν διαφορετικές τεχνικές. Μερικοί χρησιμοποιούν υπερβολικές πινελιές που καλύπτουν το μήκος ενός μέρους του σώματος (όπως το πόδι), ενώ άλλοι χρησιμοποιούν γρήγορες πινελιές που μοιάζουν με κρουστά με ένα χέρι ή κλειστό. Ένα μασάζ μπορεί να διαρκέσει έως και 2 έως 3 ώρες ή τόσο σύντομο όσο 5 ή 10 λεπτά. Συνήθως, το είδος του μασάζ που δίνεται εξαρτάται από τις ανάγκες και τη φυσική κατάσταση του πελάτη. Για παράδειγμα, οι θεραπευτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν ειδικές τεχνικές για ηλικιωμένους πελάτες που δεν θα χρησιμοποιούσαν για αθλητές και θα χρησιμοποιούσαν προσεγγίσεις για πελάτες με τραυματισμούς που δεν θα ήταν κατάλληλες για πελάτες που αναζητούν χαλάρωση. Επίσης, ορισμένες μορφές μασάζ χορηγούνται αποκλειστικά σε έναν τύπο πελάτη. Για παράδειγμα, το προγεννητικό μασάζ και το βρεφικό μασάζ χορηγούνται σε εγκύους και νέες μητέρες, αντίστοιχα.

Τα οφέλη του μασάζ

Η θεραπεία μασάζ είναι η πρακτική της χρήσης αφής για τον χειρισμό των μαλακών ιστών και των μυών του σώματος. Εκτελείται για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας επώδυνων παθήσεων, της αποσυμπίεσης των κουρασμένων και καταπονημένων μυών, της μείωσης του στρες, της αποκατάστασης αθλητικών τραυματισμών και της προαγωγής της γενικής υγείας. Οι πελάτες συχνά αναζητούν μασάζ για το ιατρικό του όφελος και για λόγους χαλάρωσης, και υπάρχει ένα ευρύ φάσμα θεραπειών μασάζ διαθέσιμες.

Η θεραπεία μασάζ έχει πολλά οφέλη, από την αύξηση της κυκλοφορίας και της ανοσίας έως τη μείωση του πόνου από ασθένειες και τραυματισμούς. Η θεραπεία μασάζ απελευθερώνει τις ορμόνες της «καλής αίσθησης», δίνοντας τη δυνατότητα στον πελάτη να χαλαρώσει και να απαλλαγεί από το στρες. Εάν οι πελάτες αποτυγχάνουν να κρατήσουν υπό έλεγχο το άγχος, μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια και μπορεί να επιδεινώσει τις ήδη υπάρχουσες συνθήκες.

Το μασάζ είναι ωφέλιμο για όλους. από πρόωρα βρέφη έως ηλικιωμένους. Το μασάζ βοηθά τα βρέφη να ευδοκιμήσουν και να μεγαλώσουν. βοηθά τα παιδιά με ποικίλα ιατρικά, σωματικά και συναισθηματικά προβλήματα. και βοηθά στην ανακούφιση του πόνου των ανθρώπων που πεθαίνουν.